Blog

De leeuw in jou

Vanochtend heb ik een leeuw gezien. Nee, geen echte, maar wel de leeuw die opstond in een cliënt van mij. Ze voelde de grom in zichzelf naar bovenkomen toen ze terugdacht aan een nare situatie waarin haar grenzen overschreden waren. De grom van haar woede werd steeds groter, ze stond op, maakte zich groot en haalde in gedachten uit naar de persoon die haar grenzen overschreden had. Toen, lang geleden, kon ze dat niet. Ze bevroor en er ontstond een trauma dat diep in haar lichaam sporen naliet. Maar nu maakte ze alsnog de vechtbewegingen die ze toen had willen maken, maar niet kon.

Lees hier verder over de kracht van de leeuw.

Roze meisjes

Waarschijnlijk voel je haar of hem nog wel eens. Want in ieder van ons zit een klein meisje of jongetje verstopt. Het kind dat we ooit waren, is ergens in ons nog aanwezig met haar vrolijkheid en speelsheid, maar ook met haar angst en verdriet. De laatste tijd kom ik regelmatig roze meisjes tegen in mijn sessies met diverse vrouwen.

Lees hier verder over het roze meisje in jou.

Wees het middelpunt in je eigen leven

Soms heb je als coach/therapeut zelf ook behoefte aan een coach. Iemand die een poosje meeloopt op je pad en je helpt alles weer scherp te zien en te zorgen dat je niet afdwaalt van het pad dat je voor ogen had. Iemand met wie je je twijfels en zorgen kunt bespreken, maar met wie je ook je successen kunt delen. Ik merkte de laatste tijd dat ik ook behoefte had aan zo’n coach en die heb ik gelukkig gevonden in de persoon van Iris Boonstra van Soulbased Branding. Vanmiddag was mijn eerste telefonische coachingsgesprek met haar en wat een fijne inzichten heeft Iris me al gegeven aan het begin van mijn traject! Een daarvan wil ik graag met jullie delen, omdat ik het beeld dat zij schetste zo verhelderend vind.

Lees hier de inzichten die Iris me gaf over het middelpunt zijn in je eigen leven.

‘Alles is mogelijk, zelfs het onmogelijke’

Vanmiddag ben ik met een kleine en een grote vriendin naar de film ‘𝓜𝓪𝓻𝔂 𝓟𝓸𝓹𝓹𝓲𝓷𝓼 𝓻𝓮𝓽𝓾𝓻𝓷𝓼’ geweest. Wat een heerlijke film! Ik werd er heel vrolijk van en ging dansend de zaal uit. Maar daarnaast maakt Mary Poppins me, net als in de eerste film, ervan bewust dat ‘kan niet’ niet bestaat. ‘Alles is mogelijk, zelfs het onmogelijke’, zegt ze in de film.

Lees verder over de magie van Mary Poppins.

Tips om je energie bij je te houden

Van hooggevoelige cliënten krijg ik heel regelmatig de vraag ‘Hoe zorg ik dat nou dat ik niet zo moe word als ik in contact ben met andere mensen?’

Als je hooggevoelig bent, voel je anderen heel goed aan. Je voelt vaak hoe de ander zich voelt en neemt soms zelfs onbewust diens stemming over. Terwijl je daarvoor nog vrolijk was, ben je tijdens het contact met de ander ineens verdrietig, boos of gespannen. Dat kost natuurlijk veel energie. Je wordt er doodmoe van wanneer je steeds in andermans energie en stemming wordt gezogen.

Lees de tips om te zorgen dat je niet zo moe wordt in contact met anderen.

Wanneer de emmer overloopt…

Gevoelens. De meeste mensen vinden ze maar lastig en dat kunnen ze natuurlijk ook best zijn. We zijn als mensen vaak heel erg goed in het wegdrukken van onze gevoelens. Want je vindt je leven er misschien niet leuker op worden als je al dat verdriet, de angst of de boosheid maar moet voelen. Dus je hebt je leven lang goed gefunctioneerd en succesvol allerlei gevoelens onderdrukt, vaak onbewust.

Lees verder over wat je kunt doen wanneer jouw emmer overloopt.

Geen verstoppertje meer

‘Ik kan me voor jou niet verstoppen. Jij gooit mijn muurtjes omver’, zei iemand deze week tegen mij. En dat voelde voor haar eerst onveilig, maar daarna heel fijn. Want hoe fijn is het als je helemaal jezelf kunt zijn, alle maskers af kunt zetten, muurtjes kunt laten zakken en alles kunt laten zien wat er is? En natuurlijk is dat heel erg spannend, als je dat niet gewend bent. Als je jezelf al jaren verbergt achter een muurtje en soms zelf niet eens meer weet wie je nou eigenlijk diep van binnen bent. Om dat dan te gaan voelen en ervaren, is soms doodeng.

Lees verder over hoe jij helemaal jezelf kunt worden.

Het belang van spelen

Vraag: speel jij nog wel eens nu je volwassen bent? Doe je nog wel eens wat je gevoel je ingeeft en zing, dans, huppel of spring je nog wel eens? Laat jij je creatieve energie stromen door te tekenen, schilderen, schrijven of knutselen? Niet? Wat jammer! Want spelen is levenslust, creatieve energie, fantasie, scheppende kracht.

Lees verder over het belang van spelen.

Supercalifragilisticexpialidocious!

Gisteravond heb ik voor het eerst de filmklassieker ‘Mary Poppins’ gezien. Ik wist uiteraard dat Mary Poppins de bekende nanny is met bijzondere gaven en haar kenmerkende paraplu, maar het hele verhaal kende ik nog niet. En wat heb ik genoten! Zingend ging ik naar bed… ‘a spoonful of sugar helps the medicine go down, the medicine go down…’ En ik heb een poosje geoefend op het woord dat je kunt gebruiken als je even niet meer weet wat je anders zou moeten zeggen, maar nu heb ik het onder de knie: supercalifragilisticexpialidocious!

Lees verder over wat we van Mary Poppins kunnen leren.

Van zwarte wolk naar bruisende energie

Nog steeds ben ik er een beetje beduusd van. Gistermorgen heb ik een prachtige sessie gegeven met een ongelooflijk resultaat. De cliënte kwam binnen met een zwaar, drukkend gevoel. Het voelde al weken alsof ze in een zwarte wolk leefde, waar ze maar niet uit kwam.  Tijdens de behandeling kwamen we erachter dat ze een heleboel negatieve energie van iemand anders met zich meedroeg, die loodzwaar op haar drukte. Ook kwamen we een aantal angsten en overtuigingen tegen die haar in de weg zaten.

Lees verder over de kracht van energetische therapie.

Verdrinken in prikkels…

“Soms moet je eenzaam op een vloer zitten in een rustige ruimte om je eigen stem te horen en niet te verdrinken in het lawaai van anderen.” – Charlotte Eriksson

Regelmatig krijg ik hooggevoelige vrouwen (en een enkele man) in mijn praktijk, die soms in het dagelijks leven best wel worstelen met de grote hoeveelheid prikkels die op hen afkomt. Ze voelen zich vaak overprikkeld, ontzettend moe en gespannen. Ze hebben last van huilbuien of worden zomaar boos, omdat ze door de overprikkeling bij de minste of geringste prikkel uit hun slof schieten. En als je een baan, een gezin en een sociaal leven hebt, dan heb je als hooggevoelige al snel te veel prikkels en te weinig tijd om hiervan te herstellen.  Ik weet hoe het is, want ik ben het zelf ook, een HSP, oftewel een hoogsensitief persoon.

Lees hier de tips voor HSP’ers.

Familieopstellingen maken het onzichtbare zichtbaar

Soms lijkt het in je leven op het oog allemaal lekker te lopen. Je hebt een mooi huis, een fijne partner, een goede baan en misschien wel een paar lieve kinderen. Maar toch voel je mogelijk een leegte in jezelf, voel je je onvervuld en heb je het gevoel ‘Is dit het nou?’ Bovendien lijk je steeds in dezelfde patronen te vervallen, die je feitelijk niet kunt verklaren. Je valt bijvoorbeeld steeds op ‘foute’ mannen, die jou uiteindelijk met een gebroken hart achterlaten. Of je ontploft meteen als iemand enigszins autoritair jou zegt iets te doen. Of je zegt altijd ‘ja’ tegen iedereen en zet jezelf daardoor altijd op de laatste plaats. Het lijkt dan net alsof er iets ongrijpbaars is dat van invloed is op jouw gedrag en op hoe je je voelt in het dagelijks leven.

Lees verder over familieopstellingen.

Wees een paarse olifant!

Authentiek. Een mooi woord dat volgens het woordenboek diverse betekenissen heeft, zoals betrouwbaar, echt, geloofwaardig, niet vervalst, origineel, waar en waarachtig. Als je authentiek bent, gedraag je je dus waarachtig en echt, zoals je werkelijk bent. En dat voelt voor anderen betrouwbaar en geloofwaardig. Maar waarom is het dan vaak zo moeilijk om authentiek te zijn?

Lees verder over helemaal jezelf zijn en een paarse olifant worden.

De kracht van kwetsbaarheid

Veel mensen vinden kwetsbaarheid maar eng. Dat begrijp ik wel. Het is ook eng, dat vind ik ook. Als je jezelf laat zien en laat zien wat je voelt en vindt, kun je je zwak voelen of bang worden om buitengesloten of aangevallen te worden. Momenteel ben ik het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown aan het lezen (grote aanrader trouwens!) en daarin wordt de andere kant van kwetsbaarheid belicht.

Lees verder over kwetsbaarheid en moed.

Human being of human doing?

Vanmiddag zat ik lekker in het zonnetje in de tuin een boterham te eten. Boek en kopje thee erbij, heerlijk. Toch voelde ik me lichtelijk onrustig. Er moesten nog diverse dingen gedaan worden. Er moest nu toch echt gestofzuigd worden, en eigenlijk wilde ik ook nog een tekst schrijven voor mijn website. Maar toen kwam er een waterjuffer op mijn knie zitten.

Lees verder over het verschil tussen een human being en een human doing.

 

Leef vanuit je hart!

Er is zo’n mooie uitspraak van Loesje: volg je hart, want dat klopt. Als taalliefhebber vind ik dat al een geweldige quote omdat je het op twee manieren kunt opvatten. En daarnaast is het zó waar en zie ik het in mijn eigen leven keer op keer bevestigd.

Lees verder over wat het leven vanuit je hart jou kan brengen.

De magie van het onbewuste

Wat zit een mens toch wonderlijk prachtig in elkaar. Wij mensen hebben immers een vermogen tot denken en handelen. Maar dit vermogen wordt gevormd door een onbewust en bewust deel. Uit onderzoek is gebleken dat het bewuste deel slecht voor 5 % en het onbewuste voor 95 % verantwoordelijk is voor wat we doen. Het bewuste deel van ons brein is dus slechts het topje van de ijsberg. Het deel van de ijsberg dat onder water zit, is het onbewuste deel. Wat daar gebeurt, zien we vaak niet. Het onbewuste werkt associatief, met emoties, gebruikt metaforen en beelden en is multidimensionaal, terwijl het bewuste deel van ons brein rationeel is, taal gebruikt en eendimensionaal is.

Lees verder over de magie van het onbewuste.

5 tips om meer jezelf te zijn

In hoeverre durf jij helemaal jezelf te zijn in contact met andere mensen? Voel jij je comfortabel met jezelf en durf je dat te laten zien? Ik hou bijvoorbeeld heel erg van dansen, maar durfde het nooit, uit angst dat mensen me raar zouden vinden. Tegenwoordig dans ik op alle feestjes en partijen en heb ik de grootste lol. Wat andere mensen ervan vinden, kan me niets meer schelen.

Dus als je je nog regelmatig onzeker voelt over jezelf, een vervelend stemmetje in je hoofd hebt dat af en toe negatieve dingen tegen je roept, of als je snel geneigd bent om een muurtje om je heen  te bouwen, dan zijn deze tips iets voor jou.

Lees hier de tips om meer jezelf te zijn.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.