De leeuw in jou

Vanochtend heb ik een leeuw gezien. Nee, geen echte, maar wel de leeuw die opstond in een cliënt van mij. Ze voelde de grom in zichzelf naar bovenkomen toen ze terugdacht aan een nare situatie waarin haar grenzen overschreden waren. De grom van haar woede werd steeds groter, ze stond op, maakte zich groot en haalde in gedachten uit naar de persoon die haar grenzen overschreden had.

Toen, lang geleden, kon ze dat niet. Ze bevroor en er ontstond een trauma dat diep in haar lichaam sporen naliet. Maar nu maakte ze alsnog de vechtbewegingen die ze toen had willen maken, maar niet kon. Daardoor kon de kou vrijkomen (die we allebei heel duidelijk voelden), niets anders dan de bevroren trauma-energie uit haar lichaam. Dankzij de leeuw die ze nu durfde te laten zien. Hoe dapper is dat!

De leeuw is nog wel eens omstreden. In vele culturen is aan de leeuw symbolische betekenis toegekend. Hij werd zowel met de zon als met de maan in verband gebracht; zowel met het licht als met het donker; zowel met het goede als met het kwade. Zijn kracht wordt zowel gezien als afspiegeling van de warmte van de zon als van de hitte van de strijd.

Rustige kracht

Als we het hebben over ‘de leeuw in jou’ wordt dat nogal eens gezien als agressief of arrogant. Maar hoe belangrijk is het dat jij de leeuw in jezelf kunt voelen en erkennen. Want wat die leeuw doet, is niets anders dan jouw grenzen bewaken. En dat is geen agressie, of dat hoeft het in ieder geval niet te zijn. In noodsituaties kan het zijn dat de leeuw echt moet uithalen en zich moet verdedigen. In minder ernstige situaties kun je de leeuw in jou meer zien als een rustige kracht die grenzen stelt en niet over zich heen laat lopen. Respectvol naar de ander, maar wel duidelijk in wat je wel en niet accepteert.

Ik vind het nog regelmatig moeilijk om de leeuw in mij te laten zien en mijn grenzen te bewaken. Maar als ik het beeld van de rustige, krachtige leeuw voor me zie en deze energie in mijn lichaam voel, wordt het al veel makkelijker.

Hoe is dat voor jou? Ben jij bang voor de leeuw in jezelf of kun je zijn kracht voelen en hier op een goede manier gebruik van maken?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.