Wees een paarse olifant!

Authentiek. Een mooi woord dat volgens het woordenboek diverse betekenissen heeft, zoals betrouwbaar, echt, geloofwaardig, niet vervalst, origineel, waar en waarachtig. Als je authentiek bent, gedraag je je dus waarachtig en echt, zoals je werkelijk bent. En dat voelt voor anderen betrouwbaar en geloofwaardig. Maar waarom is het dan vaak zo moeilijk om authentiek te zijn?

Ik denk dat ik mijzelf inmiddels wel een behoorlijke authenticiteitsexpert mag noemen. Ik heb altijd al aangevoeld wanneer mensen niet zichzelf zijn, wanneer ze een muurtje om zich heen hebben en zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. En zelf ben ik ook al jaren bezig om laagjes af te pellen, muurtjes af te breken en te worden wie ik werkelijk ben. Wat het zo moeilijk maakt, is dat het zo kwetsbaar is om authentiek te zijn. Want als je helemaal jezelf bent, dan zien mensen jou met al jouw onzekerheden, angsten, bijzondere kenmerken en rare eigenschappen. Omdat mensen nou eenmaal sociale wezens zijn, is er altijd de angst om buiten de groep te vallen. Hoor je er nog wel bij als je helemaal jezelf bent? Is het niet beter om je gewoon maar aan te passen, jezelf kleiner te houden dan je daadwerkelijk bent en mee te gaan in de massa?

NEEEEE!!. Want als je jezelf niet laat zien, is er ook nooit échte verbondenheid met anderen. En wat heb je nou voor leven zonder verbondenheid? Juist wanneer je op jouw kwetsbaarst bent en de ander jou écht kan zien, wordt die ander geraakt door de prachtige kracht van jouw unieke zijn. Ik noem dat de ‘paarse olifant’. Als jij een paarse olifant durft te zijn in de grote kudde grijze olifanten, wanneer je anders durft te zijn dan de rest, kun je gaan stralen. Hoe geweldig voelt dat als jij jezelf helemaal laat zien en gaat staan voor wie jij bent! En weet je, gek genoeg vinden mensen het vaak juist heel erg leuk als jij jezelf bent, als jij die paarse olifant durft te zijn. De meeste mensen houden van gekke mensen die een beetje anders zijn. Dus, wéés die paarse olifant! Laat jezelf helemaal zien zoals je bent.

Heb je hulp nodig met het afbreken van een aantal muurtjes? Daar help ik je graag mee in een of meer sessies Sprankelcoaching.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.